OCT (OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY)


Tijdens een optometrisch onderzoek maken we gebruik van de nieuwste apparatuur, waaronder een OCT scan. Dit staat voor Optical Coherence Tomography.
Deze geavanceerde scan gebruikt licht om weefsels in het oog zichtbaar te maken in 3D. Hierdoor gaat het onderzoek veel verder dan een normaal onderzoek waarin uw ogen alleen in 2D nagekeken worden. Verschillende onderdelen van het netvlies kunnen grondig gescreend worden op afwijkingen. Hele prille stadia van oogaandoeningen zoals Macula Degeneratie, Glaucoom, netvlies loslatingen, macula pucker en problematiek veroorzaakt door diabetes mellitus kunnen vlot en vroegtijdig worden opgespoord.

 

Hoe ervaart u een OCT onderzoek?

Tijdens de scan ervaart u een korte lichtflits terwijl u ontspannen naar een lampje in de scan kijkt. Het scannen gaat vlot en we kunnen u meteen de resultaten laten zien. We leggen u in begrijpelijke taal uit wat er te zien is.

 

Soorten onderzoek met de OCT scan:

  • Macula: dit is het meest lichtgevoelige gedeelte van het netvlies, en bestaat uit vele lagen. De OCT scan kan alle lagen van de macula in beeld brengen.

  • Oogzenuw: de oogzenuw seint informatie van het netvlies door naar uw hersenen. Het is van groot belang dat de oogzenuw optimaal functioneert. Met de OCT scan kunnen we functieverlies in een heel pril stadium herkennen, bijvoorbeeld bij het vermoeden van glaucoom. Omdat de scan zo nauwkeurig is zijn afwijkingen al op te sporen voordat u het zelf opmerkt. Met de OCT scan kunnen we heel precies bijhouden of een situatie wel of niet stabiel is.

  • Netvlies: De binnenbekleding van het oog wordt het netvlies genoemd. Bij aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte kunnen de bloedvaten van het netvlies aangetast worden. Het netvlies is nauwkeurig in de kaart te brengen en te monitoren met de OCT)

  • Hoornvlies: Verdunningen of vervormingen van het hoornvlies verstoren de kwaliteit van het zien. Het hoornvlies is nauwkeurig in kaart te brengen en te monitoren met de OCT.