MOUCHES VOLANTES


Wat is "mouches volantes"?


Mouches volantes is een andere naam voor de oogaandoening die ook glasvochtvertroebeling genoemd wordt. De medische naam is myodesopsie en is afgeleid van het Grieks. Mouches volantes is een aandoening die relatief veel onder de bevolking voorkomt. Op zich is het hebben van glasvochtvertroebelingen normaal, maar bij sommige mensen kan het zicht er ernstig onder gaan lijden.

Wat zijn de symptomen van "mouches volantes"?


Zwarte draadjes die voorbij zweven
Het begrip "mouches volantes" is Frans en betekent letterlijk: "vliegende vliegjes". Het gaat dan ook om een soort van zwarte vliegjes die wel voor je oog voorbij te lijken vliegen of zweven. Sommige mensen hebben het ook over zwarte, traag voorbij zwevende zwarte draadjes die met de beweging van je oog lijken mee te gaan.

Zwarte puntjes en stipjes voor je ogen
Een andere vorm van mouches volantes zijn zwarte puntjes. Hoe meer je op deze voorbij zwevende puntjes gaat letten, hoe meer ze je gaan storen. Soms komen ze alleen voor en soms in groep. Zo zal je soms één enkele zwarte draad voor je gezichtsveld zien, terwijl je op een andere dag het ene zwart puntje na het andere langzaam ziet voorbij zweven.

Vaak voorkomend bij veel licht.

De mouches volantes komen meer voor op momenten dat er veel licht is, zoals wanneer de zon aan de azuurblauwe hemel schijnt. Ook aan de computer kan je deze vlekjes vaak opmerken: sommige mensen zien de vlekjes mee zweven van de linkerkant naar de rechterkant van het scherm, wanneer ze een zin lezen bijvoorbeeld.

 

Wat zijn de oorzaken van de glasvochtvertroebeling?

De glasvochtvertroebeling die zorgt voor de voorbijvliegende puntjes kan meerdere oorzaken hebben:
bijziendheid: mouches volantes komt meer voor bij bijzienden doordat het glasvocht verdikt
uveïtis: oogontsteking die vaak samen gaat met auto-immuunziekten
suikerziekte: bij diabetespatiënten kan bloed in het glasvocht leiden tot vertroebeling
glasvochtloslating: als op oudere leeftijd het glasvocht loslaat van het netvlies

Onderzoeken.

Zijn de mouches volantes hinderlijk voor je zicht?
Als u veel last ondervindt van deze zwarte vlekjes en als ze hinderlijk zijn voor uw zicht, maak dan eens een afspraak bij onze oogzorg praktijk. Doormiddel van oogdruppels wordt de pupil verwijd en kunnen we het glasvocht perfect beoordelen.

Is het netvlies gescheurd?

Als de klachten plotseling heftig toenemen, is het zeer verstandig om op korte termijn langs te komen in onze oogzorg praktijk. Dit om een mogelijke loslating van het netvlies te beoordelen.

Tip bij mouches volantes: gun je ogen tijdig de nodige rust

In de meeste gevallen zijn de mouches volantes echter een vrij onschuldig fenomeen. Vaak heb je er last van als je ogen veel hebben moeten "werken" en je bijvoorbeeld lang aan de pc hebt gewerkt. Je ogen gaan dan vermoeid worden en dan ga je er meer last van hebben. Dan komt het erop aan om tijdig met intensieve "oog"-inspanningen te stoppen en je ogen wat rust te gunnen.

Doorgaans zijn mouches volantes van voorbijgaande aard.

Bij de meeste mensen die er last van ondervinden hoeft er geen verdere actie ondernomen te worden. Af en toe hebben ze last van zwevende zwarte stipjes en na een tijd verdwijnt het fenomeen weer. Wat een vaak voorkomende ervaring is, is een toegenomen hinderlijkheid als je erop gaat letten. Het beste is om er - zo mogelijk - geen aandacht aan te besteden en ermee te leren leven, hoe vervelend het ook is. Als dit geen optie voor je is, is het beter om naar een oogarts te gaan en een oplossing te vragen voor je probleem. Dit is zeker aan te raden als je een duidelijke verergering van de symptomen hebt gemerkt.