^

DIABETISCHE RETINOPATHIE


Controle kan oogschade bij suikerziekte (retinopathie) tijdig stoppen

Wat doet suikerziekte met het oog?


Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen op het netvlies geven, zonder dat het zicht meteen vermindert. Deze afwijking heet diabetische retinopathie en kan blindheid tot gevolg hebben.

Gevolgen van suikerziekte in het oog


De oogafwijking bij suikerziekte verandert de bloedvaten van het netvlies. De wand van de kleine bloedvaten verandert, waardoor de haarvaatjes afgesloten raken. Dit leidt tot littekenvorming met bloedingen en vochtophoping in het netvlies. Tenslotte kunnen er nieuwe bloedvaten gevormd worden. Deze nieuwe bloedvaten die het lichaam aanmaakt zijn erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen veroorzaken in het glasvocht in het oog.

Kans op suikerziekte in het oog


Hoe langer iemand aan suikerziekte lijdt, hoe groter de kans is op diabetische retinopathie. U kunt al langer suikerziekte hebben, zonder dat u oogklachten heeft. Laat uw ogen daarom controleren bij Oogziekenhuis Zonnestraal zodra suikerziekte vastgesteld is.

Controle bij suikerziekte


Het advies luidt de controle van suikerziekte na een tot twee jaar te herhalen, ook als u geen oogklachten heeft. Er kunnen afwijkingen optreden in de ogen die (nog) geen klachten geven, maar wel behandeld moeten worden.


diabetische retinopathie
Figuur 1. Het netvlies vormt de binnenbekleding van het achterste gedeelte van de oogbol. Bij suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen de haarvaten van het netvlies afwijkingen gaan vertonen.
diabetische retinopathie
Figuur 2. Lekkage van eiwitten en vetten uit de vaten van het netvlies. Deze stoffen slaan neer (exsudaten); de gele neerslagen liggen vaak in een kring om de plaats van de lekkage.
Loading...
Bentinckstraat 36 | 6811 EE | Arnhem
026 370 370 5