^
Wat is er tegen droge ogen te doen?

Droge ogen is een vaak voorkomende kwaal. In 2015 is het duidelijk geworden dat 54.3% van de bevolking boven de 40 jaar last heeft van een vorm van droge ogen. De meest voorgeschreven behandeling, die onder andere veel door oogartsen wordt gebruikt, is het voorschrijven van comfortdruppels. De druppels moeten de symptomen van de droge ogen verminderen. Er zijn heel veel verschillende soorten druppels.

Tips voor het gebruik van de oogdruppels:
  • Gebruik een oogdruppel zonder conserveringsmiddelen.
  • Hyaluronzuur in de druppel zorgt voor een langere bevochtiging van het oog.

Hyabak® en de Hylo-serie (Hylo®-COMOD, Hylo®-GEL, Hylo-DUAL®) zijn een aantal bekende druppels.
behandelingen en preventie droge ogen
Punctum plugs:

Het plaatsen van een punctum plug is ook een vaak gebruikte manier om de symptomen te bestrijden. Een punctum plug wordt in de traanafvoer geplaatst. Dit zorgt voor een gedeeltelijke of volledige afsluiting, afhankelijk van het soort plug. Doordat het traanvocht minder snel kan wegvloeien blijft er meer vocht op het oog.
Wat punctum plugs en druppels als overeenkomst hebben is: symptoombestrijding, het is een effectieve manier van klacht vermindering. Het nadeel is dat er niks met de meibomklieren gebeurt. Het gevolg van blijvende verstopte klieren is dat de functie van de klier steeds minder wordt. U kunt dit vergelijken met spierweefsel wat afneemt in de loop van de tijd. Dit merkt men in de praktijk door dat de frequentie van de druppels hoger wordt. Of de punctum plug minder lijkt te werken.
Ooglidhygiëne en ooglidmassage:

Ooglidhygiëne en het masseren van de oogleden is ook een methode die vaak wordt aangeraden. Hygiëne is zeker een belangrijk onderdeel in het totale plaatje. De afvalproducten van een demodex blepharitis kunnen voor veel irritatie zorgen, door middel van het schoonmaken kan deze irritatie afnemen. Masseren is een goed alternatief, alleen masseren als er al klachten zijn, is naar onze mening, vaak te laat. Dan zijn de kliertjes te dik ingedikt waardoor massage niet goed meer werkt. Masseren na een behandeling kan wel effectief zijn omdat dan de klieren open zijn.

Voeding:

Afwisselende voeding en adequate vocht toename zijn ook belangrijk om een goede traanlaag te behouden. Omega-3 helpt zeer goed, dit is binnen te krijgen door middel van voeding of om voedingssupplementen te nemen om de inname van omega-3 te verhogen. Antioxidanten zouden ook kunnen helpen om de klachten te verminderen. Het belangrijkste is misschien wel om genoeg water tot je te nemen. Houd er alleen wel rekening mee om bij elke kop koffie/alcoholische consumptie/frisdrank een extra glas water te drinken om de vochtbalans op peil te houden.

BlepEx

Is de professionele manier om de oogleden hygiënisch schoon te krijgen. De behandeling is snel en duurt ongeveer zes tot acht minuten. Het is niet-invasief en pijnloos, en de meeste patiënten ervaren een prikkelend gevoel langs de oogleden. Voor de meesten komen geen bijwerkingen voor en wordt vrijwel onmiddellijk verlichting verkregen. Een eerste behandeling zal vaak een aanzienlijke verlichting bieden die gelijk kan zijn aan meerdere weken van zorgvuldige thuistherapie. Resultaten zullen verschillend blijven, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Behandelingen worden elke drie tot zes maanden aanbevolen. Klik hier voor meer informatie.

IPL & expressie:

IPL is een therapie waarmee we de meibomklieren weer op gang kunnen krijgen. De hoge dosering aan licht zorgt voor een verbetering van signaal doorvoer van de zenuw naar de meibomklier, wat als gevolg heeft dat de klieren meer olie gaan produceren en dat de geproduceerde olie een betere kwaliteit krijgt. Daarnaast worden de meibomklieren ongeveer 43°C, daardoor verdunt de olie en komt deverstopping los te zitten. Dit effect is voor ongeveer een jaar merkbaar, in die tijd is er weinig tot geen meibom atrofie. Klik hier voor meer informatie. 
Bij expressie van de meibomklieren gebruiken we een expressor die we rond het ooglid zetten. Door druk uit te oefenen worden de verstoppingen uit de klieren gedrukt. Deze verstoppingen kunnen zeer variërend zijn van gestold kaarsvet tot aan een viscositeit vergelijkbaar met tandpasta. Dit gevoel is vergelijkbaar met hard drukken op het oorlelletje. Klik hier voor meer informatie
Loading...
Bentinckstraat 36 | 6811 EE | Arnhem
026 370 370 5