^

BEELDSCHERMBRIL


beeldschermbril
Voor wie is de beeldschermbril?

Nieuwe tijden vragen om nieuwe kijkoplossingen! Het ligt best voor de hand, maar we staan er eigenlijk zelden bij stil; de leesbril of multifocaalbril die mensen gebruiken stammen uit het precomputertijdperk.
De beeldschermbril: de bril van de 21ste eeuw
De leesbril is een eeuwenoude uitvinding. Met een leesafstand van 30 tot 40 centimeter ideaal om boeken en kranten te lezen. De multifocaalbril werd uitgevonden in 1953, ruim 30 jaar voor de eerste pc‘s. Het is dan ook niet zo vreemd dat vooral de kijkgebieden voor veraf en dichtbij de meeste aandacht kregen. De tussenkijkafstand werd minder intensief gebruikt. Met de komst van het beeldscherm is juist die tussenkijkafstand enorm belangrijk geworden. De beeldschermbril is dan ook dé bril van de 21ste eeuw.

Voor wie is de beeldschermbril?

De beeldschermbril is ideaal voor mensen vanaf 40 jaar en mensen die meer dan 2 uur per dag achter de computer zitten. Wist u dat 90% van de brildragers vanaf 40 jaar dagelijks een computer gebruikt? Lezen van een beeldscherm is vermoeiend. Het is net alsof je de hele tijd in een lamp zit te kijken. Vaak gaat dit gepaard met een vermoeid gevoel in of achter de ogen, de neiging tot wazig zien of dubbelzien, een prikkend of branderig gevoel en tranende ogen. Een beeldschermbril geeft de ogen de juiste ondersteuning en kan die klachten voorkomen. Het geeft uw ogen de ruimte, de luxe van een groter kijkoppervlak. Vergelijk het maar eens met beenruimte in een vliegtuig. Hoe langer de reis duurt, hoe meer u de beenruimte gaat waarderen.

Ja maar…
Onderzoek wijst uit dat bijna alle gebruikers van een beeldschermbril enorm enthousiast zijn over het product.
Toch waren ze aanvankelijk best kritisch.

Een paar voorbeelden:

Ja maar, ik heb al een multifocaalbril. Die is toch voor alle afstanden?

Dat klopt, maar elk voordeel heeft z’n nadeel. De multifocaalbril is optimaal geslepen voor veraf en heel dichtbij. Kijkt u door een multifocaalbril naar een beeldscherm, dan gebruikt u een tussengebied. Dat gaat natuurlijk prima, maar zit u meer dan twee uur achter uw scherm, dan is een beeldschermbril een hele opluchting. Uw kijkgebied is een stuk breder. Zo zit u meer ontspannen, hoeft u minder te bewegen en wordt u minder snel moe.

Ja maar, ik heb al een leesbril.

De leesbril stamt uit het pre-computertijdperk en is dus helemaal niet bedoeld voor beeldschermen. De ideale afstand voor een beeldscherm is 50 tot 100 cm (afhankelijk van de grootte van het scherm). Een leesbril is geslepen voor 30 tot 40 centimeter. U zou de beeldschermbril wel kunnen zien als een soort superleesbril met een enorm bereik van 30 cm tot 2 meter. U heeft dus nooit meer een leesbril nodig.

Is een computerbril alleen geschikt voor beeldschermwerk?

Oké, het heet een computerbril en je kunt hem prima gebruiken achter de pc. Maar er kan veel meer met zo’n bril. We vroegen twee experts naar hun mening, en wat blijkt: de computerbril is voor meer soorten werk geschikt en steekt bij veel hobby’s zelfs de leesbril en de multifocale bril naar de kroon!

We noemen het een beeldscherm- of computerbril, maar er is verrassend veel meer mogelijk met zo’n bril dan achter de pc zitten. Ze zijn namelijk ook zeer geschikt bij het uitoefenen van beroepen waarbij je geen detail over het hoofd mag zien, én voor allerlei hobby’s.

Een computerbril maakt het werken achter een beeldscherm comfortabeler vanaf de eerste muisklik. Dit komt doordat hij speciaal is gemaakt voor de afstand tussen ogen en toetsenbord en tussen ogen en beeldscherm. Daardoor ben je ervan verzekerd dat je scherp ziet én een goede werkhouding kunt aannemen achter de computer. Stephan Degle, professor in de optometrie en oogheelkundige, legt uit waarom dit zo belangrijk is in onze digitale wereld. “Bijna vijftig procent van alle werknemers zit voornamelijk achter een beeldscherm. Maar ook buiten werktijd worden we geconfronteerd met computers, tablets, smartphones en dergelijke. Onze ogen zijn daar vaak niet op berekend. Dit kan zorgen voor allerlei klachten, van hoofdpijn tot spierpijn (door een verkeerde houding) en droge ogen.”

Comfortabel zien, ook ná het werk

Computerbrillen zorgen voor goed zicht tijdens het werk, aldus Birgit Schott, een zeer ervaren opticien die tevens trainingen voor opticiens verzorgt. “Ze zijn niet alleen geschikt voor beeldschermwerkers maar ook voor andere beroepsgroepen, zoals ambachtslieden, tandtechnici of mensen die voornamelijk binnen werken. Zij hebben er gemak van omdat deze bril zorgt voor scherp zicht dichtbij, én tot een afstand van vijf meter.”
Waarom een computerbril soms te verkiezen is boven een bril met multifocale glazen of een leesbril? Ze zorgen voor gedetailleerd zicht dichtbij en iets verderaf, terwijl leesbrillen alleen tot een bepaalde afstand scherp laten zien. Hierdoor zijn veel hobby’s waarvoor je van heel dichtbij tot een paar meter scherp wilt zien langer vol te houden, ook wanneer met de jaren de ogen slechter worden. En goed kunnen zien terwijl je in een normale houding kunt blijven zitten, verbetert ieders kwaliteit van leven. Niet alleen vereenvoudigt dit het werk, het voorkomt ook blessures aan nek en rug. Birgit Schott: “Een computerbril is een ideaal alternatief voor een multifocale bril of leesbril bij veel hobby’s en huiselijke activiteiten, zoals koken, breien, naaien, schilderen of kaartspellen.”

Kortom: de computerbril is een aanrader omdat hij voor veel meer geschikt is dan achter de pc zitten.
Loading...
Bentinckstraat 36 | 6811 EE | Arnhem
026 370 370 5